thiefΓια να κρατήσετε το σπίτι σας ασφαλές από έναν διαρρήκτη, θα πρέπει να σκεφτείτε σαν διαρρήκτης και να κοιτάξετε το σπίτι σας από την δική του προοπτική.
Μαθαίνοντας πως οι διαρρήκτες αξιολογούν τον χώρο που θα επισκεφτούν,
μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη χρήσιμων μέτρων ασφαλείας και με επιτυχία να τους κρατήσετε μακριά.

Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να υποβάλετε τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Είναι το σπίτι αρκετά ασφαλές ώστε να κρατήσει έναν διαρρήκτη μακριά;
 • Υπάρχουν σημεία πρόσβασης εύκολα, που να τον προτρέπουν να το επισκεφθεί;
 • Πώς ένας διαρρήκτης σας βάζει στόχο;

Οι μέσοι διαρρήκτες θέλουν έναν εύκολο στόχο για να ληστέψουν. Θέλουν να κινηθούν μέσα και έξω από το σπίτι-στόχο όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς να επιστήσουν την προσοχή κανενός πάνω τους. Ένας καλός διαρρήκτης θα περάσει ώρες ψάχνοντας πολλές γειτονιές για το σωστό σπίτι(α) να ληστέψει.
Υπάρχουν έξι σημεία που οι διαρρήκτες θα δούνε και θα προσδιορίσουν αν αξίζει το χρόνο και την προσπάθεια ώστε να σας κλέψουν.

1. Υπάρχει ασφάλεια στον χώρο;
Κύριο αποτρεπτικό μέσο για την προσωπική σας προστασία αλλά και του χώρου σας είναι η ύπαρξη συστήματος συναγερμού. Σίγουρα θα ελέγξει αν ο χώρος προστατεύεται από ένα αξιόπιστο σύστημα συναγερμού, που ελέγχεται από Κέντρο Λήψης σημάτων ή μήπως η προστασία παρέχεται από ένα φτηνό και μη αξιόπιστο σύστημα, που εύκολα μπορεί να απομονωθεί και παραβιασθεί?
Ένα σύστημα συναγερμού υψηλής ποιότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Μαγνητικές επαφές σε πόρτες και παράθυρα (τζάμια και πατζούρια)
 • Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με κρυφές ή φανερές κάμερες
 • Περιμετρική προστασία περιβάλλοντα χώρου με εξωτερικά ραντάρ ή δέσμες (beams)

Τι θα ελέγξουν αν υπάρχει:

 • Αυτόματα ενεργοποιούμενος εξωτερικός φωτισμός
 • Σήμα της Εταιρείας Ασφαλείας που έχει τοποθετήσει τον συναγερμό
 • Ύπαρξη προειδοποιητικής πινακίδας για κυκλοφορία σκύλου στον χώρο

2. Πόση ευκολία παρέχει ο περιβάλλοντας χώρος;
Η ύπαρξη φυτών και θάμνων στον εξωτερικό χώρο παρέχουν την δυνατότητα στους διαρρήκτες να κρυφτούν εύκολα κατά το διάστημα περισυλλογής στοιχείων για τις κινήσεις τους.
Ψηλοί θάμνοι μπροστά από τα παράθυρα και τις πόρτες παρέχουν επίσης εξαιρετική κάλυψη, ώστε να εργαστούν απαρατήρητοι από γείτονες ή οποιονδήποτε περαστικό.

Το είδος της περίφραξης ενός χώρου δίνει σημαντικές πληροφορίες στον διαρρήκτη για τον χώρο καθώς και τι μπορεί να προσδοκά ότι θα βρει μέσα σε αυτόν. Δυστυχώς οι περιφράξεις δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα είναι ευλογία για τους διαρρήκτες, αφού τους προσφέρουν κάλυψη και κινούνται άνετα στον χώρο σας.

3. Υπάρχει ασφάλεια σε εξωτερικά βοηθητικά κτίρια (αποθήκες);
Εάν στον χώρο σας υπάρχουν βοηθητικά κτίρια (αποθήκες) που δεν διαθέτουν ασφάλεια, προσφέρετε εύκολη πρόσβαση στους διαρρήκτες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σκάλες, εργαλεία σας και ότι άλλο θα τους φανεί χρήσιμο, προκειμένου να πλησιάσουν τον στόχο τους, δηλώνοντας τους κατ’αυτόν τον τρόπο ότι είναι εξίσου εύκολο να εισέλθουν και στον κυρίως χώρο σας.
Τα κτήρια αυτά, σε όλες τις εισόδους και τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειδωμένα μέχρι και να διαθέτουν σύστημα συναγερμού.
Όλα τα εργαλεία και μηχανήματα πρέπει να ασφαλίζονται.
Σκάλες εργασίας πρέπει να διατηρούνται ασφαλισμένες και ποτέ έξω σε κοινή θέα

4. Ένας διαρρήκτης μπορεί να προσδιορίσει πότε θα χτυπήσει;
Φυσικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας.
Η καθημερινότητά τους κινείται σε πρόγραμμα ρουτίνας. Βλέποντας τη γειτονιά, ο διαρρήκτης ξέρει πότε να χτυπήσει και που.

Επιπροσθέτως, δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν γνωρίζουν τους γείτονές τους και δεν επιδιώκουν επαφές μαζί τους. Πράγμα που το εκμεταλλεύονται οι διαρρήκτες καθώς καθιστά ακόμα πιο εύκολη την δουλειά τους, αφού κανένας δεν θα νοιαστεί για το τι γίνεται στο σπίτι του γείτονα.

Ενας άλλος τρόπος που μπορεί να διευκολύνει τους διαρρήκτες να επισκεφτούν τον χώρο σας είναι οι κοινοποιήσεις απουσίας σας μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως Facebook, Twitter, ή κάποιο άλλο δίκτυο.

5. Μπορούν διαρρήκτες να «κερδίσουν» την είσοδο στο σπίτι σας;
Αν το σπίτι δεν διαθέτει σύστημα συναγερμού και κανείς δεν είναι στο σπίτι, οι διαρρήκτες θα εισέλθουν με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο. Θα στοχεύουν στο να περάσουν όσο το δυνατόν απαρατήρητοι και θα συμπεριφερθούν σαν να ανήκουν εκεί, λίγο πριν εισβάλουν με έναν από τους κατωτέρω τρόπους:

 • Σπάσιμο τζαμιού παραθύρου
 • Απασφάλιση και άνοιγμα πατζουριών με την χρήση λεπτής μεταλλικής λεπίδας
 • Με την χρήση λοστού παραβιάζουν την κλειδαριά κεντρικής εισόδου
 • Αν δεν έχουν λοστό, με κλωτσιά ανοίγουν την πόρτα. Τα περισσότερα πλαίσια των θυρών δεν είναι πολύ ισχυρά και μια καλή κλωτσιά την ανοίγει εύκολα

6. Τι είδους αντικείμενα αναζητάνε οι διαρρήκτες;
Ενας μέσος διαρρήκτης αυτό που αναζητά είναι μικρά αντικείμενα αξίας, χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικά είδη, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και όπλα.